GEORGETA VELCIU, FLORENTINA GRIGORE, CRISTIAN ŞEITAN, VIRGIL MARINESCU
Rezumat
Lucrările experimentale au avut ca scop obţinerea unor microsfere aluminoase cu cavitate, utilizate ca materiale de umplutură în prepararea materialelor de acoperire termoizolante.
Ca metodă de preparare s-a abordat combinarea tehnicii sol-gel cu metoda extracţiei de ioni din soluri emulsificate. Gelurile sintetizate au fost calcinate la diferite temperaturi şi au fost caracterizate, în vederea determinării structurii şi morfologiei microsferelor oxidice obţinute.
S-au examinat condiţiile de formare a microsferelor cu cavitate şi s-a urmărit stabilirea influenţei componentelor organice asupra morfologiei microsferelor de Al2O3, precum şi influenţa parametrilor tehnologici (viteza de amestecare a solurilor, temperatura de uscare şi de sinterizare) asupra formării microsferelor aluminoase cu cavitate.
Gelul de microsfere şi microsferele cu cavitate obţinute au fost caracterizate prin analize termogravimetrice, termodiferenţiale, analize de difracţie a razelor X, analize microstructurale. Rezultatele de XRD au arătat formarea de αAl2O3 la 12000C, iar microscopia optică şi electronică a confirmat morfologia cavitară a particulelor de gel calcintate
Cuvinte cheie
sol - gel, soluri emulsificate, microsfere alfa Al2O3
ALINA DUMITRU, GEORGETA VELCIU, VIRGIL MARINESCU, GABRIELA SBARCEA
Rezumat
În lucrare se prezintă obţinerea ceramicii aparţinând sistemului (1-x)Pb(Mg1/3Nb2/3)-xPbTiO3 utilizând metoda columbite. Scopul principal de utilizare a acestei metode a fost de a evita formarea fazei pyrochlor, nedorite. Temperaturile de sinterizare optimizate au fost alese în corelaţie cu procesul de densificare. Au fost procesate probe cu raportul PMN / PT 1.0/0.0, 0.9/0.1 şi 0.65/0.35; sunt prezentate imaginile de difracţie de raze X şi imaginile de microscopie electronică. Rezultatele indică formarea structurii fără faza pyrochlor, în toate probele investigate, la temperaturi de sinterizare în jurul de 1.100 oC.
Cuvinte cheie
ceramici, PMN - PT, sinterizare, relaxori, metode RX
LU SHUANG, WANG ZHENG
Rezumat
Senzorii de coroziune montaţi in-situ au fost dezvoltaţi pentru a monitoriza efectele coroziunii datorată clorurilor asupra structurilor din beton.Tehnica undelor galvano-statice (GPT) a fost aplicată pentru a măsura rezistenţa de polarizare la anod şi rezistenţa electrică a betonului prin utilizarea de senzori. Lucrarea prezintă analiza unor măsurători ale GPT efectuate asupra unor probe de laborator din beton contaminat cu cloruri. Relaţia între viteza de coroziune a oţelului electrozilor şi rezistenţa betonului măsurată cu ajutorul unor senzori de coroziune confirmă încrederea în metoda senzorilor de coroziune. Rezultatele obţinute indică faptul că rezistenţa electrică a betonului reprezintă un parametru influenţat de starea de coroziune a structurilor din beton.
Cuvinte cheie
monitorizare coroziune, structuri de beton, GPT, rezistență de polarizare